Urban Splash – 30 år av banbrytande fastighetsutveckling

Går det att se möjligheter där andra ser problem? Urban Splash är den banbrytande fastighetsutvecklaren som med platsens historia och arkitekturen i centrum utvecklar attraktiva livsmiljöer i världsklass. 

Kör till slumkvarteren: Har vi råd att förlora kulturarvet – riksintresset Haga är Göteborgs populäraste stadsdel och 20 000 på två dagar – stötta filmen om Valhallabadet

Den mänskliga skalan och de bevarade arbetarstadsdelarna är uppskattade av både boende och besökare, en undersökning från Göteborg Citysamverkan visar att Haga är den mest populära stadsdelen i staden.

För att bryta segregationen och utveckla hela Göteborg är det avgörande att vi inte enbart fokuserar på områden utmed Västlänkens dragning. Ett mer rättvist och hållbart alternativ vore att restaurera Valhallabadet och samtidigt utveckla Lundbybadet på Hisingen till stadens nya centralbad. Genom att placera en viktig offentlig satsning på Hisingen, som länge har varit i behov av större offentliga investeringar, skulle vi inte bara skapa en bättre balans i stadens utveckling, utan även bidra till att minska segregationen.

—————————————————————————————————————
Stöd Föreningen FASADs film om Valhallabadet!

På bara två dagar har vi samlat in 20 000 kr, och nu siktar vi på att nå målet 30 000 kr till nästa vecka.

Vill du vara med och bidra? Swisha gärna 100 kr (eller valfri summa) till 123 318 39 85 och märk din donation med ”Valhallafilm”.

—————————————————————————————————————

Det är väldigt svårt att få simtider för simklubbarna i Göteborg. Staden behöver fler simhallar.

Simning är en sport som är lättillgänglig och relativt billig att utöva, men trots detta finns det en stor brist på simhallar och simtider i Göteborg. Detta begränsar många göteborgares möjligheter att utöva en sport som inte bara är hälsosam, utan också livsviktig. Lundbybadet, med sitt läge på Hisingen, kan spela en nyckelroll i att öka tillgången till simning för alla göteborgare, oavsett var de bor. Genom att utveckla det till en modern centralbadanläggning kan staden göra simsporten mer inkluderande och tillgänglig för alla.

Gentrifiering eller revitalisering? Äldre, slitna och lite ruffiga områden upplevs ofta som charmigt oputsade för utomstående samtidigt som de som bor i miljöerna ofta längtar till att de lyfts och utvecklas till välvårdade och trygga stadsdelar.

Exemplet Haga visar på hur en genomtänkt och respektfull stadsplanering kan skapa långsiktig framgång och uppskattning. Huskramarna i Hagagruppen kämpade för att bevara stadsdelens kulturhistoriska värden, och de hade rätt – Haga har blivit en av Göteborgs mest älskade stadsdelar. Den mänskliga skalan och de bevarade arbetarstadsdelarna är uppskattade av både boende och besökare, och en undersökning från Göteborg Citysamverkan visar att Haga är den mest älskade stadsdelen i staden. Det är ett tydligt exempel på hur framgång kan uppnås genom att bevara kulturarv och historia, snarare än att riva och bygga nytt.

Dan Kristenssons och Einar Hanssons film Haga – Stadsdel i förvandling från 1986 skildrar Hagas förändringar under 1980-talet och betonar vikten av att bevara och utveckla stadsdelar med respekt för deras kulturhistoria. Denna insikt är lika relevant idag när vi diskuterar Valhallabadets framtid. Filmen påminner oss om hur viktigt det är att lyssna på invånarna och ta deras värderingar i beaktande när vi planerar stadens utveckling. Det är dags att våra politiker visar långsiktigt ansvar och tar beslut som bevarar vår historia och samtidigt främjar stadens framtid.

 — ”Hur blev kulturmiljö hot och hinder? Systemet med riksintressanta miljöer har absolut sina brister. Men det är fascinerande att följa hur det tornat upp sig som ett hot mot landets framtid. Det har liknats vid ”en tickande bomb”, något som hindrar både nyskapande arkitektur, tillväxt och sysselsättning. …I somras kom delbetänkandet. Där kan man läsa att det är brist på bostäder på många håll i Sverige, men det är inte omsorgen om kulturvärden som är boven i dramat. Utredaren pekade på flera faktorer. Bland annat finns en obalans i tillgång och efterfrågan, det som marknadens aktörer vill bygga blir ofta för dyrt och exklusivt. — Elisabet Andersson SvD 2014

Trots dessa lärdomar fattar Göteborgs politiker beslut som går i motsatt riktning. Som Mark Isitt uttryckte i Göteborgs-Posten, är rivningen av Valhallabadet inget annat än ”idioti”. Att riva ett ikoniskt landmärke istället för att renovera det på ett hållbart sätt är inte bara kortsiktigt, utan ett svek mot stadens historia och dess invånare.

Om Göteborg vill bryta segregationen och främja hållbarhet, måste politikerna våga tänka större än kortsiktiga prestigeprojekt. Genom att utveckla Lundbybadet till ett nytt centralbad och samtidigt restaurera Valhallabadet, kan staden både bevara sitt kulturarv och skapa nya möjligheter för alla göteborgare. Det är dags att Göteborgs politiker börjar lyssna på invånarna och agerar med ett långsiktigt ansvar för stadens utveckling.

Stötta Föreningen FASADs film om Valhallabadet. Under två dagar har det samlats in 20 000 gkr. Bidra med 1000 kra så att vo kan nå målet 30 000 till nästa vecka.

Kv Furiren i Haga, Del 1: Reportage Den 19 januari 1987 startades upprustningen av två kvarter i Haga i Göteborg. Ett reportage av Dan Kristensson som producerat för Bostads AB Poseidon.
Kv Furiren i Haga, Del 2: Renovering och ombyggnad En dokumentärfilm om ombyggnaden av kv Furiren i Haga i Göteborg. Filmen följer hela processen, från inventeringen i april 1987 fram till att alla arbeten är klara i kvarteret. En film av Dan Kristensson, för Bostads AB Poseidon, 1987 – 1994